Thursday, September 18, 2014 • 5:28 AM • 0 Sweet hearts BAHAN-BAHAN : 1 PAKET IKAN BILIS BESAR 1 KOTAK KECIL SANTAN 5 BIJI CILI PADI -- DITUMBUK 1 BIJI CILI MERAH -- DITUMBUK 2 ULAS BAWANG PUTIH -- DITUMBUK 1 INCI KUNYIT HIDUP -- DITUMBUK 1 BATANG SERAI DITITIK 2 BIJI UBI KENTANG -- DIBELAH 4 1 KINTUM BUNGA KANTAN DIHIRIS 1 KEPING ASAM KEPING SEDIKIT GARAM & GULA CARA MEMBUATNYA : 1. IKAN BILIS DIBUANG TULANG DAN KEPALANYA. BASUH BERSIH & MASUKKAN KE DALAM PERIUK. 2. MASUKKAN SANTAN DAN BAHAN YANG TELAH DITUMBUK. KACAU RATA DAN MASUKKAN UBI KENTANG. 3. MASUKKAN ASAM KEPING DAN BUNGA KANTAN YANG TELAH DIHIRIS TADI DAN JUGA SERAI. 4. PERASAKAN DENGAN GARAM DAN SEDIKIT GULA. 5. APABILA MASAK SEDIA DIHIDANGKAN DENGAN NASI PANAS. Labels: Abby
|
|
0 Comments posted :
Post a Comment